przedszkole 01
przedszkole-7
przedszkole-31
przedszkole 08
przedszkole 05
przedszkole 04
przedszkole 02
przedszkole 11
przedszkole 13
przedszkole 12

PRZEDSZKOLE JĘZYKOWE – JELENIA GÓRA


INFORMACJE OGÓLNE

Przedmiotem opracowania był projekt budynku usługowego z wiodącą funkcją przedszkola językowego. Dodatkowo w budynku mieści się lunch bar, sala zabaw dla dzieci oraz wielozadaniowa sala imprez.

Budynek zlokalizowany jest w Jeleniej Górze przy alei Jana Pawła II. Usytuowany jest w parku, w bliskim sąsiedztwie zabytkowego budynku secesyjnego tzw. Villi Maxa Erfurta, wzniesionej wraz z kompleksem budynków ok. 1902 r. W skład zespołu wchodzą: willa, budynek mieszkalny, garaż, pawilon ogrodowy. Obiekty jak i teren parku na którym projektowany był przedmiotowy budynek wpisane są do rejestru zabytków.

FORMA BUDYNKU

Podczas projektowania duże znaczenie miała bliska lokalizacja zabytkowej architektury. W celu nawiązania się do istniejących budynków, oraz do wytycznych Wojewódzkiego Konserwatora Zabytków, architekci na elewacjach ścian szczytowych zastosowali imitacje ścian ryglowych (tzw. mur pruski).

Materiałami wykorzystanymi na elewacji są również drewniane wykończenia niektórych elementów budynku, szary kamień, płyty włókno – cementowe.

Z całości zwartej bryły opartej na rzucie wielokąta, wyróżniać się będą trzy budynki przykryte dwuspadowym dachem.

Z bryły budynku wyróżnia się nadwieszony prostopadłościan wystający z lica ściany. Stanowi on jednocześnie zadaszenie nad głównym wejściem do obiektu.

PROGRAM FUNKCJONALNO-PRZESTRZENNY

Funkcjonalnie budynek podzielono na trzy niezależne części.

1. część – edukacyjna mieszącą przedszkole zalkalizowana na trzech kondygnacjach.

2. część – sala zabaw dla dzieci połączoną funkcjonalnie z lunch barem, zlokalizowana w parterze i na piętrze.

3. część – sala wielozadaniowa z przeznaczeniem do organizowania okolicznościowych imprez zlokalizowana w podpiwniczeniu budynku.

CHARAKTERYSTYKA PROJEKTU

Lokalizacja: Jelenia Góra, aleja Jana Pawła II
Projekt: 2009
Realizacja: 2009-10
Autorzy: arch. Aldona Stanek, arch. Piotr Wyrostek, arch. Daniel Wilk
Inwestor: Akademia Happy Kids
Powierzchnia zabudowy: 511,0 m2
Powierzchnia całkowita: 1811,1m2